szkolenie 29.06.2016

Data publikacji: 02.06.2016

Stowarzyszenie Geodetów Polskich Oddział we Wrocławiu zaprasza na szkolenie 29 czerwca 2016 r. ul.Piłsudskiego 74, sala 104, godz.10.00 – 14.00

Program szkolenia nt.

OGRANICZENIA W OBROCIE NIERUCHOMOŚCIAMI ROLNYMI OD 30 KWIETNIA 2016 r. – ASPEKTY PRAWNE, GEODEZYJNE I EKONOMICZNE

• Przyczyny zmian legislacyjnych – kontekst polityczno-prawny.
  • Zakres przedmiotowy i podmiotowy ograniczeń ustawowych.
  • Podstawowe pojęcia: nieruchomość rolna, użytek rolny, rolnik indywidualny, gospodarstwo rolne (rodzinne), osoby  bliskie zbywcy, nabywanie nieruchomości rolnej.
  • Ograniczenia w obrocie nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa.
  • Zasady nabywania nieruchomości rolnych prywatnych, obowiązki nabywcy, wyjątki.
  • Określenie nieruchomości rolnej przygotowywanej do zbycia wg informacji:

a) z miejscowego planowania przestrzennego (przeznaczenie rolne),

b) z ewidencji gruntów i budynków (nr nr działek, rodzaje użytków gruntowych, nr KW),

c) z księgi wieczystej nieruchomości (nr nr działek, stan prawny nieruchomości).

• Prawo pierwokupu nieruchomości rolnych – zasada „kaskadowości” (dzierżawca, ANR).
  • Prawo pierwokupu przez ANR udziałów i akcji w spółkach kapitałowych („nowość”).
  • Prawo nabycia nieruchomości rolnych przez ANR  (rozszerzenie po 30.04.2016 r.)
  • Nadzór i kontrole ANR dotyczące zamieszkania nabywców na terenie gminy i osobistego prowadzenia gospodarstwa rolnego.
  • Geodezyjna aktualizacja danych dotyczących użytków gruntowych w ewidencji gruntów i budynków (po rozpoczęciu budowy oraz po jej zakończeniu, R – Bp – B).
  • Geodezyjne podziały nieruchomości (działek ewidencyjnych) dla oddzielenia użytków rolnych od innych użytków gruntowych – ocena możliwości, realizacja.
  • Zmiany na rynku nieruchomości rolnych (popyt – podaż – ceny), trudności dotyczące ich wyceny dla rozliczeń finansowych między zbywcami a ANR, rozstrzyganie sporów przez sądy.
  • Doradztwo w zakresie zbierania i analizy dokumentów w porównaniu ze stanem faktycznym: a) dotyczących ustalenia rodzaju nieruchomości (rolna / o innym przeznaczeniu), b) dotyczących użytków gruntowych (aktualność danych w ewidencji gruntów i budynków), c) dotyczących stanu prawnego nieruchomości (wg danych z księgi wieczystej).
  • Doradztwo dotyczące wyboru formy prawnej zbycia prawa do nieruchomości rolnej, zaświadczenia i oświadczenia jako załączniki do aktu notarialnego umowy zbycia.

Program szkolenia uwzględnia stan prawny na dzień 30 kwietnia 2016 r. wynikający z:

a) ustawy z dnia 14 kwietnia 2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw,

b) ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (zmienionej w kwietniu 2016 r.)

Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe w postaci elektronicznej.

Program opracował i szkolenie poprowadzi: dr inż. Marian Kowalczyk – geodeta i rzeczoznawca majątkowy, wykładowca Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu

tel. 604-435-311 e-mail: geo-kow-mar@wp.pl

pobierz: kartę uczestnictwa w szkoleniu